עו"ד עדנה שקל - ייפוי כוח מתמשך

עו"ד עדנה שקל לאתר דה מארקר: "ייפוי כוח מתמשך משרת את המטרה להגן על שליטת האדם בחייו"

5/5 - (1 vote)

עו”ד עדנה שקל, מבארת בכתבה שפורסמה באתר דה מארקר, כי ‘ייפוי כוח מתמשך’ הוא כלי משפטי ייחודי שבכוחו לשמור על השליטה של האדם בגורלו גם אם יאבד חלילה את כשירותו המנטלית. יפוי הכוח המתמשך פתוח בפני כל אדם שמעונין בהרחבת "גבולות האוטונומיה" גם בעת משבר דמנטי. אמנם רווחת הדעה שיפוי כוח מתמשך נועד בעיקר למבוגרים שחוששים מהידרדרות שכלית אך חשוב להדגיש כי גם נפגעי נפש שסובלים מהתקפים פסיכוטיים רשאים לערוך אותו ולהבטיח הגנה מוגברת על כבודם.

מהו יפוי כח מתמשך? בכמה מילים: ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך שנערך מבעוד מועד, כאשר האדם כשיר וצלול בדעתו, ובמסגרתו הוא מפרט הוראות והנחיות לביצוע במקרה שלא יהיה מסוגל לקבל החלטות בעצמו, וכן הוא ממנה מיופה כוח שינהל את ענייניו (האישיים, הרפואיים והרכושיים) ויפעל לשם ביצוע אותן הוראות והנחיות.
בחסותו של "ייפוי כוח מתמשך" מתחוללת תנועה מרתקת של העתקת החלטות והנחיות מזמן עבר, כאשר מטופל הנפש היה מאוזן וכשיר, ו"הדבקתן" בזמן הווה, בשעה שהוא שרוי במצב פסיכוטי ונטול כשירות להחליט החלטות. 

ומה אם בבוא העת מתנגד הממנה לטיפול או אשפוז פסיכיאטרי למרות ההוראות שנתן בייפוי הכוח המתמשך? כאן המחוקק מגלה התחשבות, וקובע כי במקרה כזה לא תהיה הסכמת מיופה הכוח תקפה, אלא אם כן התמלאו שני תנאים: ייפוי הכוח המתמשך נחתם גם בפני פסיכיאטר והממנה הסמיך במפורש את מיופה הכוח ליתן הסכמה חרף התנגדותו (ידוע כ"חוזה יוליסס"), אולם גם אז מוגבל תוקפה של ההסכמה למשך 48 שעות בלבד. הקשב וההתחשבות שמשתקפים בהוראות אלה, מרעננים את הגדרת הכבוד כלפי מטופל הנפש. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות